-->
BRANKOVIĆ: Beograđani će oceniti koji je maraton bolji… BRANKOVIĆ: Beograđani će oceniti koji je maraton bolji…
Premijerni „Serbia Marathon“ nije konkurencija Beogradskom maratonu i ne želi poređenje, ali će građani dati sud koji je kvalitetniji, u trenutku kada je jedan... BRANKOVIĆ: Beograđani će oceniti koji je maraton bolji…

Premijerni „Serbia Marathon“ nije konkurencija Beogradskom maratonu i ne želi poređenje, ali će građani dati sud koji je kvalitetniji, u trenutku kada je jedan dobio ulazak u kalendar Svetske atletske federacije, a drugi sa dužom tradicijom izgubio licencu, poručio je direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković.

„Serbia Marathon“, u organizaciji Atletskog saveza Srbije, prvi put održaće se u nedelju trkama na pet i 10 kilometara sa startom i ciljem kod Beogradske arene, a Branković ističe da je sve spremno za novi veliki događaj.

– Ne pravimo maraton da budemo konkurencija, zato smo otišli na drugi kraj grada i imamo ravnu i bržu stazu. Građani Beograda vrlo brzo će moći da idu tim ulicama, na kratko se sve zatvara, a ne da držimo ceo dan u blokadi. Oni će prepoznati šta je bolje za njih i videće se koji maraton je kvalitetniji – rekao je Branković Tanjugu u novoizgrađenoj i savremenoj atletskoj dvorani na Banjici.

Drugi „Serbia Marathon“, koji je već zakazan za 3. novembar naredne godine, ušao je u kalendar svetske atletike, za razliku od Beogradskog maratona koji nije zbog dugova, podseća Branković.

– Onaj ko nije plaćao račune treba da odgovara i ima određene konscekvence.Naš maraton je ušao u kalendar, Beogradski maraton nije zbog poznatih razloga. ASS nije izbacio Beogradski maraton, već Evropska atletika zbog neplaćanja računa menadžerima i atlečarima. To je jedina istina.

Prema njegovim rečima ne zanima ga kako će Beogradski maraton rešiti probleme, jer nije u njegovom opisu posla, već samo da brine o manifestacijama pod podroviteljstvom ASS.

– Ne želimo da se poredimo, iza sebe imamo veliki kredibiltet u organizaciji sportskih događaja i želimo da budemo najbolji, to je normalno. Očekujem da u narednih nekoliko godina postanemo lideri u regionu, prevaziđemo maratone koji su prevazišli naš, a to su onaj u Ljubljani, Zagrebu i Podgorici. Hoćemo da u narednom periodu „Serbia Marathon“ bude uzdanica Beograda i Srbije.

Otkrio je da je za „Serbia Marathon“ prijavljeno 3.000 učesnika, što je, kako kaže, odličan broj za prvi put.

– Atletski savez Srbije je učinio sve da svi učesnici osete kao pravi šampioni i dožive ono što su svi naši šampioni upravo u Beogradskoj areni. Šta je glavni motiv? Pobedi sam sebe… Tu se postaje šampion, Ivana Španović je bila prvak Evrope u Areni, uspehe su imali vaterpolisti, rukometaši i ostale legende -rekao je Branković i najavio sjajan propratni i zabavni program, čak i za decu.

Kako naglašava, Beograd je dobio novu priliku da okupi strance i ponovo pošalje pravu sliku u svet.

– Beograd je velika metropola, odavno je na sportskoj mapi sveta, a mi se nadamo da će „Serbia Marathon“ biti ono što do sada nije imao. ASS ima izuzetnu podršku od Svetske, Evropske i Balkanske atletske federacije. Verujem da će Beograd taj dan biti bogatiji za određeni broj turista, koji su kao i na EP, za nekoliko dana napunili sve beogradske hotele. Cilj je da privučemo što veći broj maratonaca u Beograd i da odu sa što lepšim utiscima.

Na kritike Beogradskog maratona, upućenih lično Brankoviću, ne želi da osvrće, već samo ističe da učinak dovoljno govori.

– Najbrži sam Srbin, još uvek vlasnik šest rekorda, iza mene je 11 godina u ASS i organizovali smo brojne događaje. Iza sebe imam jasan „CV“ i ne želim da ulazim u polemiku sa ljudima koji od Svetske atletske scene imaju negativne komentare. Žele da uvlačenjem Slobodana Brankovića u njihovo blato podignu sebi rejting, taj film neće gledati. Nisam odgovarao na njihove pritužbe, na kraju bi rekli i da nisam bio šampion Evrope, da nisam bio onaj Branković koji je trčao u pet disciplina i koji je doneo evropsku šampionsku titulu Zvezdi, već drugi čovek pao sa Marsa. Nisam siguran da to može da prođe – zaključio je Branković.