-->
DEJVIS KUP BEZ ĐOKOVIĆA: Novak bi pre nastupao na ATP Svetskom kupu DEJVIS KUP BEZ ĐOKOVIĆA: Novak bi pre nastupao na ATP Svetskom kupu
NA jednoj strani mreže je novi Dejvis kup, na drugoj – Svetski ekipni kup u tenisu. Mada zvuče isto, radi se o dva takmičenja... DEJVIS KUP BEZ ĐOKOVIĆA: Novak bi pre nastupao na ATP Svetskom kupu

NA jednoj strani mreže je novi Dejvis kup, na drugoj – Svetski ekipni kup u tenisu. Mada zvuče isto, radi se o dva takmičenja koja ITF i ATP pokreću na kraju sledeće sezone i početkom 2020. Igrači bi u razmaku od samo šest nedelja imali dva „mundijala“, a Novak Đoković, poput većine asova iz vrha, favorizuje ATP nadmetanje.

Srpski teniser je ranije podržao novi format Dejvis kupa, sličan šampionatima u ekipnim sportovima. Ali, problem je u terminu, jer se to mini svetsko prvenstvo održava posle završnog turnira u Londonu, kad je sezona već gotova i većina momaka leti na Maldive.

Srbija će u februaru igrati kvalifikacije u Uzbekistanu i gotovo izvesno izvaditi vizu za teniski „mundijal“ u Madridu krajem novembra.

– Datum novog Dejvis kupa je veoma loš, naročito za najbolje igrače. Ako bih morao da biram između dva takmičenja, izabrao bih Svetski ekipni kup, jer je on pod okriljem ATP – poručio je Đoković u Šangaju.

Novak je bio jedan od glavnih zagovornika novog formata Dejvis kupa, ali je objasnio da nema nikakve veze sa Žerarom Pikeom i kompanijom „Kosmos“ koja je obezbedila nagradni fond od 20 miliona dolara, već da samo želi bolje termine za najjače reprezentativno takmičenje.

Ipak, to očigledno nije postignuto, a Aleksander Zverev je među prvima poručio da mu ne pada napamet da igra kad se sezona završi.

– Videćete, niko iz vrha neće nastupati u tom Dejvis kupu – naglasio je Nemac.

Sumnju je izrazio Federer, ali i Đoković.

– U ovom trenutku ne bih mogao da potvrdim učešće. Baš je konfuzno to što imamo dva svetska kupa u razmaku od samo šest nedelja. Nadam se da će se još razgovarati o tome. Najbolje bi bilo da postoji jedno takmičenje, Super svetski kup ili kako god želite da ga nazovete, jer je to prava stvar za naš sport – istakao je Novak.

SUKOB INTERESA ATP I ITF

SVETSKI ekipni kup je takmičenje koje se od 1978. do 2012. održavalo u Diseldorfu, a čelnici ATP su ove sezone doneli odluku da se ono 2020. opet pokrene u saradnji sa Teniskom asocijacijom Australije. Kako ATP i ITF nisu uspeli da se dogovore oko jednog takmičenja, reprezentacijama se sada nude dva.

Svetska teniska federacija organizovaće Dejvis kup po mundijalskom formatu u novembru, uz učešće 18 timova. ATP planira Ekipni kup u januaru u Australiji, gde bi se 24 ekipe borile za nagradni fond od 14,5 miliona dolara, ali i ATP bodove.

Novosti.rs