-->
DOKLE VIŠE GAĐANJE CIFRAMA? Pustite Grujića da igra DOKLE VIŠE GAĐANJE CIFRAMA? Pustite Grujića da igra
Piše: Branko Marković Grujić na meti Mančester junajteda, „đavoli“ spremni da plate Zvezdi četiri miliona evra. Prate ga Čelsi i Juventus, Hamburger je već... DOKLE VIŠE GAĐANJE CIFRAMA? Pustite Grujića da igra

Piše: Branko Marković

Grujić na meti Mančester junajteda, „đavoli“ spremni da plate Zvezdi četiri miliona evra. Prate ga Čelsi i Juventus, Hamburger je već u arhivi zastarelih vesti…I tako dalje.

U trku finansijski onemoćalih srpskih klubova za parama, među njima su i perjanice iz Humske i Ljutice Bogdana, uključili su se sa neviđenom strašću – ko bi rekao – i mediji. Kao da će i oni imati koristi od toga. Ispaljuju se u rafalima cifre, ponude, imena klubova koji ne pitaju za cenu Zvezdinog novog vunderkinda. Samo vasiona i mašta su neograničene.

Nepobitno je samo to da u Beograd svakog vikenda dolaze skauti iz Evrope. Dolaze i dolaziće, u ovoj situaciji svakako su dobrodošli. Ne samo zbog Grujića i sličnih bisera, nego i zbog anonimnih momaka koje će usput videti i za koju godinu otvoriti im vrata giganata. A njihovim klubovima napuniti kasu i za kratko produžiti život…

Nije ovde reč o Grujiću, on je samo povod i slika stanja. Kao da u Srbiji svako ko ima veze sa fudbalom želi da se što pre rasproda blago skriveno na potezu od Subotice i Niša. A kad skauti odvedu i poslednjeg talentovanog 18-godišnjaka, šta će nam ostati? Koga ćemo gledati, čije sazrevanje čekati kao garanciju izlaska iz mračnog tunela?

I zato – pustite Marka Grujića na miru. Ostavite ga da igra u našoj ligi, bar još godinu. Ne samo zato što je od svih „masnih ponuda“ na Zvezdin sto do sada stigla samo jedna, od Hamburgera i to odavno (1,5 miliona evra, reče nam njegov menadžer). Za godinu-dve ovaj iznos biće verovatno pomnožen sa pet. Momak je srećom zdrave glave i rezona, na zemlji sa obe noge u kojima leži suvo zlato.

Stići će i nove ponude sa većim ciframa, možda čak i sa nulom više! Za odabrane nema limita. Ali, za to je potrebno vreme. Jasno je to i Marku, koji je letos sam odlučio da ostane i stavio pred sebe ciljeve sasvim dolične 19-godišnjaku stasalom u nekad najboljem klubu na planeti: titula i ulazak u Ligu šampiona. Ovo prvo se smeši, ovo drugo je za nas uvek u magli. Ali, ko ne sanja – zauvek će ostati u predvorju slave.

Dok menadžeri ne stave pred Zvezdu i njega cifru koja se ne odbija, ostavimo Grujića da igra u njoj i ukrašava Superligu. Da uživamo u njegovim potezima, gledamo kako raste do top klase i – cene koja mu je darom predodređena. A onda neka ode i vrati se među „orlove“ kada im je potreban.