-->
FSS: Jedino za Srbiju na ovom prvenstvu VAR ne važi FSS: Jedino za Srbiju na ovom prvenstvu VAR ne važi
Fudbalski savez Srbije potvrdio je zvaničnim saopštenjem da je uputio žalbu FIFA zbog tendencioznog suđenja protiv Srbije na utakmici sa Švajcarskom u drugom kolu... FSS: Jedino za Srbiju na ovom prvenstvu VAR ne važi

Fudbalski savez Srbije potvrdio je zvaničnim saopštenjem da je uputio žalbu FIFA zbog tendencioznog suđenja protiv Srbije na utakmici sa Švajcarskom u drugom kolu Grupe E Svetskog prvenstva u Rusiji.

Srpski savez se posle poraza od Švajcarske žali na loše odluke nemačkog sudije Feliksa Briha koji Srbiji nije dosudio penal, a FSS je priložio i sedam video snimaka spornih situacija.

Iz FSS postavljaju i pitanje kako je moguće da je nemački sudija delegiran da deli pravdu na meču Švajcarske ako se zna da je nemački kanton sastavni deo te zemlje, ali i da li primena VAR tehnologije za Srbiju ne važi.

Saopštenje FSS prenosimo bez izmena.

„Fudbalski savez Srbije uputio je danas žalbu FIFA posle pristrasne arbitraže nemačkog sudije Feliksa Briha u meču 2.kola Grupe E između Srbije i Švajcarske. Brojni izveštaji vodećih svetskih medija, a posebno video snimci svih spornih situacija u toku meča, govore u prilog činjenici da smo na toj utakmici teško oštećeni.

Uz napomenu da nam je nejasno kako je nemački sudija uopšte mogao da bude delegiran da sudi utakmicu između Švajcarske i Srbije, kada je opštepoznato da je jedan od švajcarskih konfederalnih kantona nemački kanton, FIFA smo priložili sve dokaze koji jasno ukazuju na mnoge propuste.

Posle detaljne analize svih spornih detalja sa utakmice FIFA smo priložili sedam video snimaka koji jasno pokazuju tendenciju u presuđivanju sudije Briha na štetu naše reprezentacije. Na priloženim snimcima jasno se vidi neujednačen kriterijum prilikom dodeljivanja žutih kartona kada je većini naših ključnih igrača olako dodelio javne opomene, a da za iste ili slične situacije to nije činio na drugoj strani.

Najteži propust odnosi se na nedosuđivanje kaznenog udarca nad Mitrovićem pri rezultatu 1:1 koji je mogao da prelomi utakmicu u našu korist. Penal koji je ceo svet video, a samo Brih nije, morao je biti predmet VAR analize.

Na ovom svetskom prvenstvu VAR tehnologija je korišćena na svim utakmicama i njene prednosti primenjene su u brojnim spornim situacijama. Pitamo se zbog čega je Srbija jedina reprezentacija na Svetskom prvenstvu na čiju štetu je sudija doneo odluku da ignoriše sporne situacije.

Ako se uzme u obzir činjenica da je postojala slična situacija i na meču sa Kostarikom, kao i činjenica da je za mnogo blaži prekršaj selekciji Hrvatske u meču protiv Nigerije dosuđen kazneni udarac, koji je potvrđen VAR-om, onda se opravdano postavlja pitanje da li je reč o dvostrukim standardima i da li se VAR sistem upotrebljava selektivno?“, navodi se u saopštenju FSS.