-->
INSTRUKTOR FSS STEVANOVIĆ: Fudbal se uči od pete godine INSTRUKTOR FSS STEVANOVIĆ: Fudbal se uči od pete godine
Gradska Trenerska organizacija Pančeva ima dugu i bogatu tradiciju, i iz grada sa obala Tamiša i Dunava je put uspešnih trenerskih karijera krenulo dosta... INSTRUKTOR FSS STEVANOVIĆ: Fudbal se uči od pete godine

Gradska Trenerska organizacija Pančeva ima dugu i bogatu tradiciju, i iz grada sa obala Tamiša i Dunava je put uspešnih trenerskih karijera krenulo dosta trenera.

I aktuelni predesdnik Trenerske organizacije pri Fudbalskom savezu Srbije, Miloljub Ostojić je aktuelni Pančevac i uvek je spreman da pomogne u svakom smislu onima koji dolaze.

Gradska organizacija broji preko 70 trenera, a predvodi je iskusni Nebojša Petrović – Maradona, dok takvu funkciju u regionu obavlja Goran Mrđa.

U godini na izmaku, Pančevcima je bila poverena i edukacija za B licencu, a saradnja sa trenerskom “kapom“ Srbije je na zavidnom nivou.

Poslednji dokaz je i seminar za polaznike B licence na kome je predavao još jedan iz plejade mladih pančevačkih trenera, instruktor u FSS, Aleksandar Stevanović.

Tema je bila interesantna,“Trendovi razvoja fudbala u mlađim kategorijama“ stoga je i okupila preko 25 trenera. Predavanje je imalo dva dela.

Prvi, teoretski, i drugi praktični, u balonci Arena, u Pančevu. Interesantno je bilo izlaganje Stevanovića, koje je na nove fudbalske trendove bacilo neko novo, staro svetlo, i podsetilo starije na vremena koja su obeležili Pele, Šekularac, Maradona…

“Seminari sigurno ne pružaju garantovani recept za uspeh, ali vam pružaju više saznanja i mogućnosti da sami rasudite kako ćete raditi u uvodnim treninzima sa najmlađima. I tu su granice drastično pomerene. Nekada se početak treniranja savetovao sa 8-9 godina, a danas je ta granica pala na pet. Decu treba pustiti da se igraju, a ne sputavati zahtevima. Trening se prilagođava svakom detetu, u skladu sa njegovim interesovanjem, ali sa krajnjim ciljem da dođete do onoga što ste želeli na njegov način. Nekada smo sputavali decu da izraze svu svoju kreativnost i umeće u duelima jedan na jedan, tražeći fudbal na dodir, dva, što se pokazalo kao greška. Uostalom, to klinci i najviše vole, a nama pokazuje njihove sposodnosti za rešavanje situacija jedan na jedan koje i donose prevagu na terenu“, bila je misao vodilja celog predavanja Aleksandra Stevanovića.

Osvrnuo se instruktor i na uzraste do kojih je moguće nadgraditi aerobne i anareobne sposobnosti dece, kao i uzrast do kog fudbaler mora biti formiran.

“Do 18. godine moramo napraviti formiranog igrača u potpunosti, a u daljem periodu sledi samo nadgradnja. Grešilo se kada su treninzi seniora preslikavani u nižim kategorijama“, otklonio je i tu nedoumicu Stevanović.

SAMO ZNANjE JE MOĆ

Seminaru u Pančevu, prisustvovao je i predsednik Trenerske organizacije Srbije, Miloljub Ostojić.

“Verovatno sam na ovom skupu najstariji, ali ne tvrdim i najpametniji. Ubeđen sam da pratite nove trendove jer je to omogućio internet, ali tu ne piše koje je naše najjače oružje. To je Znanje koje potvrđujemo svaki dan u radu sa igračima. Fudbal nam je pao na niske grane, a na vama je da ga vratite na stare staze uspeha jer je tu i mesto srpskog fudbala koji ima veliki potencijal. Plejada mladih trenera potvrđuje da sa njima može da se računa ozbiljno. Put do uspeha vodi kroz vašu edukaciji i rad“, poručio je trenerima Miloljub Ostojić.

Dragan Kostić