-->
NI BRONZA: Srbija ostala bez medalje, Francuzi nas razbili! (VIDEO) NI BRONZA: Srbija ostala bez medalje, Francuzi nas razbili! (VIDEO)
Biti među četiri najbolje reprezentacije u Evropi nije malo dostignuće. Ali, biti četvrti ostavlja ukus gorčine koji ne nestaje tako lako. Suze posle polufinalnog... NI BRONZA: Srbija ostala bez medalje, Francuzi nas razbili! (VIDEO)

Biti među četiri najbolje reprezentacije u Evropi nije malo dostignuće. Ali, biti četvrti ostavlja ukus gorčine koji ne nestaje tako lako. Suze posle polufinalnog poraza od Litvanije bile su toliko teške da košarkaši Srbije u utakmici za bronzanu medalju sa domaćinom Evrobasketa Francuskom nisu bili ni senka prošlogodišnjeg svetskog vicešampiona – 81:68.

Iako je s vremena na vreme izvirivao utisak da su oba tima došla na Evrobasket po nešto mnogo vrednije od bronze, čitljiv po malo spuštenom gardu igrača i publici udobno zavaljenoj u stolice stadiona “Pjer Moroa”, videlo se da bi medalja ublažila razočarenje i jednima i drugima. Nije jednostavno proniknuti da li je prevelika želja ili još veće razočarenje u prvom poluvremenu izbacilo iz igre najbolje igrače – Teodosića i Parkera.

S mininimalnim uticajem svojih prvih zvezda, Francuska i Srbija odigrali su 20 minuta prosečne košarke, daleko od gornje granice njihovih mogućnosti. Koliko zaista mogu nagoveštavali su samo u trenucima kada je rezultat počinjao preteći da preteže na jednu ili drugu stranu.

U jednom od takvih perioda loptu je prisvojio Bogdanović i sa devet uzastopnih poena pokazao da saplitanje o nogu Seibutisa u poslednjem napadu polufinala sa Litvanijom sigurno nije detalj koji će obeležiti njegovu karijeru. Mladi srpski bek održavao je na bronzanu nadu veštačkim disanjem, čekajući da se razgori želja i kod ostalih da samostalnoj Srbiji donesu tek drugu medalju sa evropskih šampionata.

Međutim, naši navijači raštrkani po tribinama nisu mogli da, kao domaći, naprave tu varnicu koja bi pokrenula naše momke. Francuska publika prepoznala je pravi trenutak u trećoj četvrtini i pogurala svoju selekciju do trećeg uzastopnog odličja na evropskim prvenstvima.

Kontinuitet osvajanja medalja, o kojem je selektor Đorđević govorio kao uslovu za lakše nošenje tereta favorita, prekinut je pre nego što je i počeo. Za njegov početak potrebna su bar dva takmičenja.

Pred srpskom košarkom sada je zadatak da pokuša da prekine diskontinuitet učešća na olimpijskim igrama, koji će naredne godine u Riju proslaviti 12. rođendan. U polufinalu Evrobasketa bio je potreban jedan precizan šut, na kvalifikacionom turniru u julu 2016. biće potrebno mnogo više od toga.

FIBA MENJA PROTOKOLE

Tokom  utakmice predstavnicima medija podeljeno je obaveštenje da igrači poraženog tima u utakmici za treće mesto neće davati izjave u miks zoni, što je potpuno izvan protokola na svim dosadašnjim šampionatima.

Inače, novitet uveden na SP prošle godine primenjen je i ove, pa su francuskim reprezentativcima bronzane medalje podeljene odmah po završetku meča.

V.Preradović