-->
NOVI DEJVIS KUP JE LAŽ: Pobedom Hrvatske okončana 118 godina druga tradicija borbe za “salataru” NOVI DEJVIS KUP JE LAŽ: Pobedom Hrvatske okončana 118 godina druga tradicija borbe za “salataru”
Labudovu pesmu Dejvis kupa otpevalo je 25.000 tužnih navijača Francuske. Fanatici najvećeg reprezentativnog takmičenja u „belom sportu“ nisu bili utučeni samo zbog poraza „trikolora“... NOVI DEJVIS KUP JE LAŽ: Pobedom Hrvatske okončana 118 godina druga tradicija borbe za “salataru”

Labudovu pesmu Dejvis kupa otpevalo je 25.000 tužnih navijača Francuske. Fanatici najvećeg reprezentativnog takmičenja u „belom sportu“ nisu bili utučeni samo zbog poraza „trikolora“ od Hrvata (1:3) u borbi za „salataru“. Veća tragedija za njih je to što više nikada neće moći da bodre nacionalni tim po starom formatu.

Od naredne godine ukidaju se četiri kola Svetske grupe i uvodi se Svetski kup koji će u novembru biti održan u Madridu. Hrvatska će ostati upisana kao poslednji šampion po sistemu koji je bio na snazi od osnivanja takmičenja 1900. godine, a desetostruki prvak je ogorčen zbog narušavanja tradicije i novog projekta fudbalera Đerara Pikea u saradnji sa grupom Kosmos.

– Dejvis kup je mrtav, a deo istorije našeg sporta je prodat za šaku dolara – francuski dubl majstor Nikolas Mau vrlo emotivno je proživeo gašenje starog formata, a njegove suze tokom intoniranja „Marseljeze“ simbol su ogorčenosti većine iz sveta tenisa.

„Finale ili sahrana“, piše „Njujork tajms“, a dalje u tekstu navodi da je Dejvis kup propao zbog neodazivanja prvih zvezda:

– Da je Federeru, Nadalu i Đokoviću Dejvis kup bio prioritet, možda bi podigli ovo takmičenje na sasvim novi nivo, baš kao što su to učinili sa celim tenisom. Ali, nije bilo suđeno. Individualne ambicije, povrede i zahtevni ATP kalendar je doveo do toga da se Rodžer i Rafa nikad ne sastanu u ovom takmičenju, a igrali su 38 puta ukupno. Đoković je odmerio snage sa njima u dresu Srbije, ali oba meča su bila pre njegovog uspona. Osvajanje „salatare“ 2010. zapravo je poguralo Novaka ka dominaciji na Turu 2011.

Čak 71 odsto članica ITF glasalo je za novi sistem takmičenja, a protiv su bile trofejne zemlje koje drže do tradicije i imaju prepune dvorane ko god da igra za reprezentaciju.

– Nikada više nećemo imati ovakvu atmosferu kao u Lilu – poručio je selektor „trikolora“ Janik Noa, koji se oprostio porazom u finalu, a zameniće ga Ameli Morezmo. – Iskreno se nadam da novo takmičenje neće zvati Dejvis kupom, jer to nije isto. Igra na dva dobijena seta, na neutralnom terenu? Ne govorite nam da je to Dejvis kup, jer onda lažete.

U Srbiji – ako ne igra Novak, publici to nije interesantno. Ali, po starom formatu je barem postojala neka mogućnost da se jednom ili dva puta godišnje uživo vidi najbolji srpski teniser. Sada će to biti slučaj samo ako ITF i Pike udele domaćinstvo našoj zemlji.

Novosti.rs