-->
SAMO 35 BODOVA DO RAFE: Novaku u Parizu za prvo mesto potrebno da prođe kolo više od Nadala SAMO 35 BODOVA DO RAFE: Novaku u Parizu za prvo mesto potrebno da prođe kolo više od Nadala
U gradu svetlosti Novaku je obasjan put do prve pozicije. Srpski teniser će se gotovo izvesno vratiti na ATP tron posle skoro dve godine... SAMO 35 BODOVA DO RAFE: Novaku u Parizu za prvo mesto potrebno da prođe kolo više od Nadala

U gradu svetlosti Novaku je obasjan put do prve pozicije. Srpski teniser će se gotovo izvesno vratiti na ATP tron posle skoro dve godine (7. novembra 2016. pao na drugo). Da bi 5. novembra ponovo preuzeo lidersko mesto, Đokoviću je potrebno samo da prođe jedno kolo više od Nadala u Parizu. Ako se aktuelni broj jedan uopšte pojavi na poslednjem mastersu.

Rafa se još nije oporavio od povrede koju vuče od Ju-Es opena (predao polufinale Del Potru), a prednost od 215 bodova u odnosu na Noleta je zapravo mnogo manja, jer brani 180 u „Bersiju“. Realna zaliha je, dakle, svega 35 bodova, što ga stavlja u nezavidan položaj u trci za prvo mesto na kraju godine.

– Osim ako se ne dogodi neko čudo, Đoković će preuzeti epitet prvog reketa planete – smatra Dejvid Lou, britanski teniski analitičar.

Veliki rivali neće nastupiti na turnirima serije 500 naredne nedelje, pa će odluka pasti u Parizu. Srbin je u seriji od 18 pobeda (titule u Sinsinatiju, na Ju-Es openu i u Šangaju) i apsolutni je favorit za titulu.

– Dok igra ovako, teško da će ga neko pobediti. Novak je mudar i zna da sačuva sebe za ono najvažnije. Lako je pretpostaviti na osnovu njegove trenutne forme da će se niz trijumfa nastaviti, a ako gledamo njegove periode apsolutne dominacije u prošlosti, teško je zamisliti kada će se Đoković zaustaviti. Logično bi bilo da to bude tek na šljaci, ali Nadal je imao previše povreda i možda se neće više vratiti na najbolji nivo. Čak i da uspe, ni to nije garancija da će dobiti ovakvog Novaka – kaže Lou.

Srpski teniser ne gleda tako daleko kao komentator Bi-Bi-Sija. Za početak želi da preuzme tron u Parizu i sačuva ga na završnom mastersu u Londonu.

Poraz u polufinalu mastersa u Šangaju od Borne Ćorića udaljio je Federera od borbe za prvo mesto. Rodžer ima čak 1.400 bodova manje od Nadala i muku od 1.100 bodova na dva turnira do kraja godine. Naredne nedelje brani 500 za titulu u Bazelu, Pariz je preskočio prošle sezone, ali u Londonu mora da ponovi polufinale (600).

ATP LISTA
1. R. Nadal (Španija) 7.660
2. N. Đoković (Srbija) 7.445
3. R. Federer (Švajc.) 6.260
4. H. M. del Potro (Argentina) 5.860
5. A. Zverev (Nemačka) 5.025

BRANE U 2018.
R. Nadal 180
N. Đoković 0
R. Federer 1.100
H. M. del Potro 480
A. Zverev 300

Novosti.rs