-->
ŽELJA BRANI UGLED PANČEVA: Grad ugasio jednog, sad hoće i drugog trećeligaša ŽELJA BRANI UGLED PANČEVA: Grad ugasio jednog, sad hoće i drugog trećeligaša
FK Železničar Pančevo Osnovan: 1947 godine Stadion: S.C. Mladost Kapacitet: 1200 Predsednik: Miroslav Stanimirović Trener: Aleksandar Stevanović Klupska boja: Plava Grad Pančevo,na obodu srpske prestonice,... ŽELJA BRANI UGLED PANČEVA: Grad ugasio jednog, sad hoće i drugog trećeligaša

297998_107729976003592_845661498_nFK Železničar Pančevo

Osnovan: 1947 godine

Stadion: S.C. Mladost

Kapacitet: 1200

Predsednik: Miroslav Stanimirović

Trener: Aleksandar Stevanović

Klupska boja: Plava

Grad Pančevo,na obodu srpske prestonice, bio je prepoznatljiv po fudbalu i u okvirima stare, velike Jugoslavije. Na obalama Dunava i Tamiša se igrao dugi niz godina drugoligaški fudbal. Najstariji klub u gradu bio je PSK koji odavno ne funkcioniše. Ugled Pančevaca branio je Dinamo, a “brzi voz“ je iznedrio sijaset vrhunskih igrača koji su nosili dresove i velikih evropskih klubova. Sredinom 90. je interesovanje gradskih otaca splaslo za najpopularniji sport, a budžet grada se okrenuo ka netradicionalnom sportu za ovo podneblje, košarci.

Peti budžet u državi, ulagao je “novce“ poreskih obveznika vodeći se ličnim interesima tako da je fudbal opstajao zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca i njihovom ulaganju. Dugi niz godina je kamen spoticanja kao obrazloženje, bio Gradski stadion koji je početkom 90. ustupljen na 99 godina Dinamu. Gradski oci su želeli u svoje vlasništvo deo zemlje u strogom centru grada jer je lokacija bila veoma interesantna za stambeno, poslovnu izgradnju.

I to se pokazalo kao šarena laža, jer je najnovija Uprava Dinama, vratila stadion u nadležnost grada a za uzvrat dobila obećanje da će lokalna samouprava stati finansijski iza kluba koji je tada igrao u Srpskoj ligi Vojvodine, sa ozbiljnim ambicijama i rezultatima da uđe i u Prvoligaški karavan. Savetovano je Dinamu da osnuje novi klub koji ima čist žiro račun, a Uprava je to i uradila, tako da su Pančevci dve godine imali dva Dinama.

Stari autentični, i novi Dinamo 1945 koji je krenuo od beton lige. U među vremenu, i Železničar je uspeo da obezbedi plasman u Treću ligu, tako da se letos desilo posle dužeg perioda da Pančevci imaju dva Srpskoligaša. (Pre su bili Dinamo i Radnik sa Starog Tamiša).

Lokalni većnik zadužen za sport Aleksandar Farkaš i predsednik Sportskog saveza Pančeva, Darko Jovičić su zaključili da je ipak mnogo sufinansirati dva Trećeligaša, (od oko 160 miliona dinara opredeljenih sportu) pa su predložili fuziju dva tima.

Vruće je bilo leto u Pančevu, i na kraju se desilo urušavanje fudbala. Dinamo koji je obezbedio status u Srpskoj ligi je istupio iz takmičenja, zamrzao status “brzog voza“ i nastavio takmičenje sopstvenim sredstvima i novim, Dinamom 1945 a Želja nakon istorijskog uspeha, posle 67 godina postojanja, krenuo u trećem stepenu takmičenja.

10689957_393465017488095_2813647941932058208_n

Krčenje puta u tri godine, u kojima je Železničar koračao iz lige u ligu, bilo je na SC Mladost koji je jedan od tri u gradu, (SC Strelište i SC Mladost), a pod kapom Javnog komunalnog preduzeća Mladost koje je pod patronatom grada, dozvolilo je igranje prvenstvenih utakmica Želji i dalje, ali je dva kola pred okončanje jesenjeg dela takmičenja stigao dopis iz Skupštine grada, da jedini Srpskoligaš neće moći da trenira na terenu na kome je krčio put i nizao uspehe.

Što se tiče jesenjeg učinka u debitantskoj sezoni, Želja je kroz pet pobeda, tri remija i sedam poraza sakupio 18 bodova što mu omogućava da prezimi na 12. poziciji.

OD GRADA 500.000 DINARA

Brzometni put Železničara, od betona do treće lige, ispraćen je uglavnom privatnim kapitalom. Najveći finansijski doprinos dali su Zoran Naunković, generalni sekretar Nenad Bojković i predsednik kluba Miroslav Stanimirović. Od novca poreskih obveznika Pančeva, a čini ih oko 160 miliona dinara opredeljenih sportu, Železničar je dobio oko 500.000 dinara, iako je nosilac kvaliteta fudbala po rangu takmičenja, a takmičenje u Srpskoj ligi Vojvodine košta od 2,5 do 3 miliona dinara polusezona. Razlika novca nadomesćuje se iz privatnih džepova.

SC MLADOST I DALjE GLAVNI TEREN

Železničar je dva kola pre kraja jesenjeg dela prvenstva dobio zabranu treniranja na SC Mladost. Da li su rešeni problemi te vrste?

“Tačno je da nismo mogli da treniramo pred utakmice na SC Mladost, ali smo izgleda uspeli da nađemo zajednički jezik sa gradom i izgladimo odnose“, rekao je generalni sekretar Železničara Nenad Bojković ostavivši nas u dilemi, da li je grad tražio novac od kluba za termine koji se koriste za treniranje i igranje utakmica.

10525826_566713976771854_8274841851840213892_n

PRIORITET OPSTANAK

Ekipu Železničara je pet dana pred početak prvenstva u novom, jačem društvu, preuzeo Aleksandar Stevanović, trener koji je radio i u Prvoj ligi, inače autentični Pančevac.

“Svaki prvi korak je težak, pa tako i naš. Jači stepen takmičenja je naplatio svoj ceh i nama, ali smo uspeli da izbegnemo zonu ispadanja. Očekujem da na proleće bude mnogo lakše i uspešnije jer smo iskusniji za polusezonu“, kaže Stevanović.

Hoće li se Železničar pojačavati na pauzi?

“Klub smo veoma skromnih materijalnih mogućnosti, pa se shodno tome i ophodimo. Mesta u Želji ima za sve one koji traže afirmaciju u fudbalu, a igrački kadar koji imamo može da odgovori zahtevima treće lige“, zaključio je trener Aleksandar Stevanović

PONOSNI I NA DECU

Železničar ima u takmičarskom pogonu sem seniora i pionire i kadete.

“Ponosni smo na sve ono što smo do sada uradili i postigli. Redovno nas prati preko 500 vernih navijača a naši treneri, Aleksandar Stevanović i Zvonko Lazarov nisu samo učitelji već i dobri pedagozi“, kaže predsednik Želje Miroslav Stanimirović.

Dragan Kostić