-->
ZNAK PITANJA: Neizvesna kandidatura Stokholma za domaćina ZOI 2026. godine ZNAK PITANJA: Neizvesna kandidatura Stokholma za domaćina ZOI 2026. godine
Kandidatura Stokholma za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine je neizvesna, samo tri dana pošto je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uvrstio među tri kandidata.... ZNAK PITANJA: Neizvesna kandidatura Stokholma za domaćina ZOI 2026. godine

Kandidatura Stokholma za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine je neizvesna, samo tri dana pošto je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uvrstio među tri kandidata.

Novim koalicionim sporazumom saveza desnog centra i ekoloških stranaka, kojim je formirana gradska vlada Stokholma, zahteva se da se takmičenje ne finansira novcem poreskih obveznika.

„Početna tačka za sve naše partije je da se obezbedi da poreski obveznici ne plaćaju Zimske olimpijske igre“, rekla je članica koalicije Karin Ernlund.

MOK je danas saopštio da još nema zvaničnu potvrdu o tome da li je Stokholm odustao od kandidature.

Ako Stokholm odustane, za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026. godine takmičiće se Kalgari (Kanada) i zajednička kandidatura Milana i Kortinde d’Ampeco (Italija).

Takođe, neizvesna je situacija je i oko te dve kandidature. U Kalgariju će se 13. novembra održati referendum, a nije garantovana puna podrška italijanske vlade kandidaturi Milana i Kortine.

MOK će domaćina izabrati u junu naredne godine.