-->
ZVANIČNO POTVRĐENO: Srbija sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom podnosi zajedničku kandidaturu za organizaciju EP 2028. i SP 2030. u fudbalu ZVANIČNO POTVRĐENO: Srbija sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom podnosi zajedničku kandidaturu za organizaciju EP 2028. i SP 2030. u fudbalu
Ministri sporta Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije potvrdili su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030, saopštilo je... ZVANIČNO POTVRĐENO: Srbija sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom podnosi zajedničku kandidaturu za organizaciju EP 2028. i SP 2030. u fudbalu

Ministri sporta Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije potvrdili su zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030, saopštilo je večeras Ministarstvo omladine i sporta.

Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije Vanje Udovičića, Bugarske Krasena Kraleva, Rumunije Konstantina Bogdana Mateia i zamenika ministra kulture i sporta Grčke Jorgosa Vasileiadisa – zvanično je potvrdjeno da će te četiri države podneti zajedničku kandidaturu za organizaciju tih takmičenja.

Zvaničnici su istakli da je ta inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, da predstavlja pozitivan izazov koji će doprineti regionalnom na napretku svim poljima angažmana, kao i da će se veoma pozitivno odraziti na dalji razvoj i popularizaciju fudbala i sporta.

Oni su naveli i da će eventualno donošenje odluke da se jedno od tih prvenstava održi u ovim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja.

„Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Činjenica da se sastajemo ovako brzo posle iznošenja ideje na nedavnom sastanku kvadrilaterale u Varni je potvrda zainteresovanosti svih nas da se što pre konstruktivno posvetimo razmatranju narednih aktivnosti koje organizacija manifestacije bez presedana po svojoj važnosti, renomeu i veličini na ovim prostorima podrazumeva“, rekao je Udovičić.

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, ministri su istakli da bi taj model saradnje u budućnosti mogao biti primenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja, zaključuje se u saopštenju.